Medisch Centrum
Het Oude Dorp
Dorpstraat 36
1182 JE Amstelveen
Postbus 75530
1070 AM Amsterdam

020-3052000
b.g.g. 06-46722931
info@optolia.nl
info@oogcentrum.nl

Medisch Centrum
Het Oude Dorp
 

LowVision

Low-vision betekend letterlijk laag gezichtsvermogen. Het is een omschrijving voor instellingen en bedrijven die hulp bieden aan slechtziende mensen.

De oorzaak van slechtziendheid is altijd een medische oogafwijking zoals maculadegeneratie, cataract (staar) of glaucoom. Afwijking in de oogzenuw of hersenen (CVA ) kunnen ook tot slechtziendheid leiden. Wettelijk is men slechtziend bij een gezichtsscherpte van 0,3 of minder op het beste oog met bril. Het gezichtsvermogen kan niet hersteld worden met een gewone bril, een operatie of medische behandeling. Lezen, TV kijken en dagelijkse dingen als boodschappen doen worden steeds moelijker of zelfs onmogelijk. Sommige mensen worden heel lichtgevoelig of hebben juist bijzonder veel licht nodig.

Met gezichtshulpmiddelen zoals loepenbrillen, telscoopbrillen en filterbrillen is het vaak weer mogelijk deze activiteiten uit te voeren. Net als gewone brillen moeten deze hulpmiddelen aangemeten en op maat gemaakt worden. Er bestaan ook eenvoudige hulpmiddelen zoals handloepen, lichtloepen en loeplampen. Elektronische hulpmiddelen zoals beeldschermloepen, voorleesscanners en spraakondersteuning voor de computer bieden veel mogelijkheden voor zeer slechtziende mensen. Via het low-visiononderzoek wordt uw hulpvraag in kaart gebracht en uw gezichtsvermogen gemeten. In goed overleg wordt het meest geschikte hulpmiddel bepaald en aangemeten. Soms zijn meerder hulpmiddelen noodzakelijk. Uw vindt op deze website veel informatie over het low-visiononderzoek, de verschillende hulpmiddelen en de mogelijkheden voor vergoeding via uw zorgverzekeraar.

Een low-visionspecialist is een optometrist die zich gespecialiseerd heeft in het aanmeten van vergrotende gezichtshulpmiddelen voor slechtziende mensen. Sommige opticiens hebben de module low-vision aan de Hogeschool van Utrecht gevolgd en zijn ook werkzaam als low-visionspecialist.

Loepenbrillen
Niet meer kunnen lezen is het vaakst voorkomende probleem van slechtziende mensen. Met een loepenbril worden letters vergroot. Een loepenbril kan het uiterlijk hebben van een bijzonder sterke leesbril. De tekst moet dan dichter bij het oog gehouden om weer te kunnen lezen. Bij hogere vergrotingen kunnen loepensystemen in een bril gemonteerd worden. Het beeld kan dan vergroot worden op een normale werkafstand van 30-40cm. Omdat de gebruiker de handen vrij heeft kan een loepenbril ook gebruikt worden voor schrijven, puzzelen, handwerken, kaarten  en veel andere activiteiten. Voor het bespelen van muziekinstrumenten, het lezen van noten en het werken op de computer kunnen loepenbrillen met een aangepaste werkafstand gemaakt worden.

Met een telescoopbril kunnen objecten op een langere afstand vergroot worden, bij voorbeeld voor het TV kijken, bioscoop of toneel. Door het telescoop hoog in het montuur te plaatsen kan een telescoopbril ook voor oriëntatie op straat en bij het fietsen gebruikt worden. Een telescoopbril kan voorzien worden van opsteeklenzen. Zo kan de telescoopbril ook voor nabij gebruikt worden. Sommige telescoopbrillen zijn traploos instelbaar. De telescoopbril kan dan echter alleen voor een oog gebruikt worden. Om met twee ogen comfortabel dichtbij en veraf te kunnen zien zijn altijd  een aparte loepenbril en telescoopbril vereist.

OOG vervaardigt ook telescoopbrillen voor auto rijden. Mensen met een verminderd gezichtsvermogen kunnen een rijbewijs behouden of verkrijgen door in het verkeer gebruik te maken van een telescoopbril. Voorafgaand is onderzoek in een expertisecentrum vereist en moeten rijlessen gevolgd worden bij een speciaal opgeleide rijinstructeur.

Gezichtsveldvergrotende brillen
Mensen met en zeer beperkt gezichtsveld hebben vaak een goede gezichtsscherpte maar kunnen objecten buiten hun gezichtsveld niet waarnemen. De oorzaak zijn oogaandoeningen zoals retinitis pigmentosa en glaucoom. Met een gezichtsveldvergrotende bril wordt het object verkleind waardoor het overzicht toeneemt. Een gezichtsveldvergrotende bril is dus optisch gezien en omgekeerde telescoopbril. Mensen met een zeer beperkt gezichtsveld kunnen zich met dit hulpmiddel beter orienteren in een onbekende omgeving.

Loepen
Loepen worden vaak als eenvoudige hulpmiddelen omschreven. Bij zwakke loepen kan men het effect van de vergroting direct zien. Naarmate de vergroting van een loep toeneemt, wordt de diameter van de loep echter steeds kleiner. Grote loepen vergroten dus heel weinig en sterke loepen zijn altijd heel klein. Bij hogere vergrotingen  wordt het lezen met een loep steeds moelijker en moet de vergroting van een loep nauwkeurig gekozen worden.
De op de loep aangegeven vergroting is de maximale vergroting. De daadwerkelijke vergroting van een loep is afhankelijk de brilsterkte waarmee door de loep gekeken wordt en van de afstand waarop de loep gebruikt word.
Sommige loepen zijn voorzien van verlichting. Dat kan heel prettig zijn maar verhoogd ook het gewicht van de loep. Een loep moet in de hand gehouden worden of op een standaard over het papier geschoven worden. Voor mensen met een beperkte handfunctie of bij langdurig gebruik kan dat lastig zijn.
Slechtziende mensen adviseren wij daarom voor de aanschaf van een loep een oogmeting bij de low-visionspecialist te laten uitvoeren.

Loeplampen
Loeplampen zijn op een statief gemonteerde loepen met ingebouwde verlichting.  Vanwege de grote diameter van de lens is de vergroting altijd heel beperkt. Loeplampen voldoen goed voor mensen met een lichte vorm van slechtziendheid

Beeldschermloepen:
Een beeldschermloep is een elektronisch leeshulpmiddel. De tekst wordt met een camera opgenomen en vergroot op een monitor weergegeven. De kleuren kunnen omgekeerd worden zodat de tekst in wit op een zwarte achtergrond weergegeven wordt. Met beeldschermloepen kunnen zeer hoge vergrotingen bereikt worden. Naast het lezen van gewone tekst kunnen ook foto’s en etiketten bekeken worden. Met een beetje oefening kan men ook schrijven onder het toestel. De beeldschermloep kan echter alleen op een vaste plek in huis gebruikt worden. Voor ernstig slechtziende mensen is een beeldschermloep vaak een zeer geschikt hulpmiddel.

Monoculaire handverrekijker
Voor oriëntatie op staat is een monoculaire handverrekijker bijzonder praktisch. Informatieborden, busnummers en straatnamen kunnen met de verrekijker vergroot worden.